Of Closure & Beyond

The house being a safe harboring space for the family, allowed for members to grow, learn and expand their horizons with time. Thus, when the time came for an expansion of the house into an institution, an architectural workspace along with a small painting studio space was proposed as the program that was designed such that it could cater to the needs of the parents, both in terms of their profession and their passion. The extension of the building on the floors meeting the neighborhood also incorporated a colonnade and pergola so as to merge with the surroundings and ground the institution well into the same.

The closure conversations on the same took place with Prof. Neelkanth Chhaya and Prof. Riyaz Tayyabji. They both had insightful and critical feedback to offer to me. Through the 16 weeks of this intense studio I was exposed to multiple perspectives and opinions of various people, my tutors, my peers and external tutors. But this particular closure conversation definitely exposed me to an entirely different outlook on what and how a house can mean such different things to different people. Their perspectives opened up my mind to be more sensitive and critical towards my work, my thought process and the correspondence of the two.

I presented my design through the means of various tools such as orthographic drawings, an exploded axonometric model of my entire design and a site model showing the building responding to its context.

Within the design, there was an important aspect of how the house and the institution met each other and yet remained as independent entities. The threshold space between the two determined how they were accessed, how they interacted with each other and left a bit of a possibility for chance encounters.

What excited me the most from my design was the exploration and utilization of a timber structure. Using brick and stone as infill material at places requiring walls became an interesting way to break monotony. It fascinated me to play with the roof and its structure as well. Eventually, the roof became simpler in my design, but exploring different variations of it through the process was certainly eventful.  Despite all of this, the most surprising aspect was that of how dimensions and scale greatly varied in the house and the institution. The scale was determined by the activity and vice versa. It was determined by the rhythm of movement and vice-versa. It was dependent upon the number and age of people and vice-versa. It changed and along with it changed the nature of experience of a particular space. 

Apart from the feedback directed towards me, I also learnt quite a lot from the conversations the jurors had with my peers and the tutors. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s