Observing and learning through visits

 This offline week we started off with discussing the models of the institute and the site model to understand how the house and the community space are cohabitating with the neighbourhood. By looking at the entrance of the institute and the house, how the spaces are connected to each other. By making the model it also gave a clear understanding of how the roof is placed. By looking at others’ models it also gave me an understanding of which materials can be used while making the model, and how the trees can be represented.The next deliverable was to make wall sections to understand the detail of the use of materials, the fenestration,and the joineries between different materials. Where I also learnt the representation details like the foundation needs to be shown in dotted lines, the fenestration needs to be thicker, the flooring has 50mm mortar below it.   

The next step was to make elevations to understand the view of the house from the neighbourhood and how the fenestration is placed in the detail, by questioning if it is a sliding window or fixed glass. By making the elevation from the courtyard of the house it also gave understanding of how the different types of windows are coming together.

Further then, we visited Shreyas foundation, where one of their offices was built on the concept of Darwin lego, which can inhabitants in the neighborhood without destroying anything around it. The building was made of steel and had concrete sheet walls and uPVC framing in the window which made it light in weight. This building didn’t touch the ground and was floating by the help of the foundation columns of metal. This made it easy to change the layout of the building or to transfer the entire building on a different site without destroying any part of the neighborhood. In contrast there were RCC framed structure buildings with exposed brick in which the bricks were laid exactly on each other to create a grid which hence stated that it was not a load bearing wall. There were also load bearing wall buildings where the rcc lintels were ornamented with sailor masonry on it. 

All the buildings mostly had a pitch roof facing each other which emphasized the path between them. The main office building had a rcc structure where the roof was raised up by the columns and the walls were placed in curvilinear form to create a free plan on the ground floor. Where I also explained how an outdoor rcc folded plate staircase looks in a verandah with the green. The staircase was held with a wall in the middle and stairs cantilevering on either side. 

The campus consisted of 30,000 trees, including Miyawaki forest which inhabited different types of birds and animals. The path connecting the spaces in the institute were made simply by placing a step of brick where the contour of the site went higher. One of the buildings had creeper on its entire façade.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s