Working On Other’s Design

After completing the brief of my childhood home, this week it was about exchanging each other’s designs and making a community space on the ground floor and first floor. While exchanging each other’s design we discussed what kind of neighbourhood was there around the house and what activities took place in the neighbourhood. This gave an idea that a kind of community space can be built according to the neighbourhood. We also discussed what was the basic concept behind building the house, so that it would help to build further upon it. 

I was working on one of my groupmate’s site  where he had a concept of floating the spaces. This sense of floating was generated by placing open and closed spaces alternatively.These spaces were connected through a small 1m wide corridor. Where the space for the office was at ground floor and directly supported down from the pit having 6m long columns and no space below. 

When I started working, I first tried to look upon what kind of neighbourhood there was, it had 2-3 floor single apartments in the surroundings. Which gave an idea that a library could be built as a community space for the kids who don’t get enough space to sit and learn quietly.

As his father’s office and living room were on the ground floor I had to rethink their position as they were near to the entrance. They could be put further from the entrance and the office and reception for the library can be introduced. As there was a stair near the entrance it could be easily used by the people of the community to go up on the first floor. On the first floor for creating spaces of congregation and reading space I extended out from the footprint of the house. This created larger spaces for the congregation and also provided a cabin for one to one important meetings or to study privately.

One of my mistakes was increasing the footprints on the top floor which was then blocking the light from above and making other rooms darker,and also covering the courtyard. The entrance of community space and house can be different in order to maintain the privacy for the house.

I realized how important the courtyard is in the house when I visited the house of M.G.. It had a huge courtyard filled with vegetation and fountain but it also created a microclimate inside the house. The neighbourhood of the house of M.G. has  busy roads around it but the courtyard and the sound of water foundation made a peaceful atmosphere. There were rooms on the other side of the courtyard so for circulation there were bridges to connect them passing from the courtyard. While walking through them I felt as if the bridge was floating as there was a courtyard on both sides. This also made me understand how placing the open spaces and closed spaces side by side can create the sense of floating.  I also learned that placing mirrors can also make rooms, or corridors seem bigger. Or how the different types of  tiling in the spaces affect the experience of the space.  I observed how the lift has also been put up in the stairwell. How does the jack arch roof, jali and stained glass change the experience of the space. 

 While visiting the exhibition in the House of M.G., it gave me learning of how the spaces for the community to enter is different from the staff. How the things are exhibited , by having a hanging panel from the ceiling and keeping the ground free so it is easy to clean. And how different rooms can be used as different things to exhibit. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s