Exchanging the thoughts of design

After completing the brief for my childhood home, this week was all about exchanging designs and creating a community area on the above floors. However, we have to exchange our work with other members of the group. It was pretty monotonous to work on my childhood home after several weeks of working on it. As a result, we swapped out the design. I was working on Simran’s design at the time. Designing an institution on top of a residential structure was a new experience for me. It took some time to get started because her design was unfamiliar. Because this was a time-sensitive activity, I needed to think about and work on it as quickly as possible.

Prior to that, I had a conversation with Simran regarding the website. I learned about her house’s activities and physical surroundings. Her residence is in the heart of Mumbai. Her residence is surrounded by highways and buildings, so she has access to all resources. The area caters to people of various ages. The majority of people work from 9 a.m. to 5 p.m. There is no designated gathering spot, and the neighborhood is noisy. So I decided to construct a community hall where people can gather and plan group activities, as well as a café and a small library.

So I went through several iterations of assembling the gaps before settling on one. I explored the basic form of her house and tried to create it. There is a help desk at the entrance where people can reserve the community hall for various activities, and the remaining space will be taken by those who visited the cafeteria. On the upper floor, there is a community hall on the right and a library on the left. Simran’s design has two courtyards. A larger courtyard near the entryway and a smaller courtyard behind the house. I kept the structural layout on the ground floor the same, but on the top level, I increased the space by adding the area of a smaller courtyard. There is also some vegetation inside the structure.

Axonometric model of the institute

There were a few things I needed to think about more carefully. As indicated by my teachers and peers, I needed to develop a means for my institute to interact with the community and I have to keep the context in mind. Because of the time limit, I didn’t consider carefully how the institute would function and about the structure. Whether people would be able to engage with it. As a result, I must consider carefully in order to improve the design. However, this time problem aided me much in developing quick design iterations and solutions to problems in the design.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s