A Step towards my Childhood Home

In this previous two weeks, the designing process of the childhood home was growing to be mature. As we move towards a fixed design, the focus was on materials used to built and the structure of the house. The structure was studied and made through plans, sections, elevations and axonometric views. Each time I see my plan after making and printing it, I realize a new thing whether its the dimension error or misalignment of column or anything else. Making the axonometric view helped me to resolve these issues of structure happening earlier while it also helped me to see the spaces in terms of its visuals after adding the material. Also adding furniture to the plans helped me understand the scale of space. But throughout this I was not able to visualize the nature of space. Everything seemed working in drawings but then I had many questions in mind like how will a open floor containing kitchen, dining, living and all feel like. I was at times stuck with many spaces like the balcony of the bedroom on -3 M level and the view of the courtyard from my parents bedroom. This resulted in me picking only those views for presentation. In the previous week, my design was not a structurally good design, it lacked elements of importance and some elements had dimension issues. I was myself amazed and happy that in the later week it progressed to accomplish all the structural elements needed with proper dimensions. This was added on with the comment by TA.

The only thing that troubled me then was a series of columns parting my dining space into two spaces. I asked peers about that and was tensed about what to do next. But then I found a very simple solution of placing a beam underneath the wall to bear its load and remove the secondary columns as the dimensions of my primary columns were enough to carry that load.

Elevations and sections were handy to keep a check on the height of openings I am creating as in plan its only the width one can see but then how the openings would be is only seen in sections and elevation. While making the elevation I was surprised to see how the 18.6 m long pit goes hidden from pedestrians eyes. It made me wonder how the surroundings (outside as I saw in childhood) and the house inside the pit are different from each other in terms of character due to material and the type also.

I found cardboard model as the most enjoyable thing to make. With the amount of time spent and the efforts, I was satisficed with the outcome. I jumped with joy seeing that each floor plate sat exactly on the other. It helped me to get and idea of the scale of spaces especially courtyards. The stairs seemed a little steep to me but then came the axonometric model which confirmed that though they might look steep but when seen with dimensions they are not.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s