Between Past and Present

The transition that happened between the Autobiographica and My new childhood home was something I enjoyed the most. After doing My secret place and autobiographica I can tell this was not that difficult and I enjoyed it so much.

From The Secret Place I learned how spaces are formed even without adding a particular building element and each element gives a different spatial experience and feel to a space. Even the single slope in the wall, the amount and angle of the light that enters the space can change a whole experience of the space. How simply the coverings of the space can tell what type of space it will form and what kind of people can use it. Either the space will use for solitude, intimacy or congregation These all things were cleared after The Secret Place so that really helped me bring ideas of the spaces and its placement in My Childhood Home.

The autobiographica directed me to the most important and least important spaces and their experience. And it gave me an abstract image of my new childhood home. Which further helped me in my first step of design. The Novella quite literally gave me the amount of spaces that I want to bring from my childhood home and spaces that I don’t want in my new childhood home. 

The image also gave a bubble diagram which gave me a way of starting the design and distributing spaces in my design which kept on changing in each iteration but the basic idea I took from The Secret Place to divide spaces by keeping in mind the users. There was a simple hierarchy that I followed: Public spaces, Semi-public spaces and Private spaces. The top most floor is for Public spaces which gave me a transition of spaces and experiences.

The first thing that anyone notices when they enter a space is how it makes you feel. So I tried to make a transition from the entrance to the home An open terrace to a Veranda. A veranda which is connected to all the spaces which also have a nice balcony to all the sides of the courtyard. Every space I made I tried to bring the outdoors in so I gave courtyards on all the sides. 

Formal space to gather and place for guest’s rest falls under public spaces on the ground floor which makes it easier for them. Then comes the semi public which has Place to cook and Place to dine so they are on the intermediate level. Then the private spaces which includes Informal space to gather, space for dadi’s, parents’ and children’s rest on the lowest floor. But as mentioned in my autobiographica dadi couldn’t climb so many stairs so I kept that space on the intermediate level which makes it easier for her also it is connected to the place to cook and dine. 

The final design came after 9 iterations. Some iterations I made from soap model and some with line drawings. I enjoyed making all the iterations, especially the one that I made in the one week workshop. The workshop week was quite hectic but it was very fun. I made 2 iterations in a single day rather than 1 in 2 days. The process was very quick and fun.I figured thinking too much isn’t going to  help but the more the quick design the better it gets. On the last day of the workshop we made a quick collage in 30 minutes with the vsrs that happened that week and our design iterations that really bring the whole design together and the sense of materiality it gave was noticeable. 

The materials I chose are timber and brick. Whole structure and the roof is of timber and the walls are of brick. The material timber gave me an opportunity to play with my roof so I made a pitched roof but by not keeping the ridge in the middle of the veranda but on the side which I feel has changed the whole experience of the space.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s